0

Т урската опозиция води на местните избори според неокончателните резултати от преброяването на гласовете.

Според преброени 95,08 на сто от бюлетините основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) събира подкрепата на 37,47 на сто от гласоподавателите в страната, а управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) получава подкрепа от 35,67 на сто от избирателите, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Избирателната активност е била 73,95 процента.

ВОТЪТ В ТУРЦИЯ: Страстите взеха връх - един загинал и 11 ранени при спречкване за изборите в Диарбекир! (ПЪРВИ РЕЗУЛТАТИ)

През нощта кметът на мегаполиса Истанбул Екрем Имамоглу, който отново бе издигнат за кандидат за поста на кемалистката НРП, обяви победа на изборите. Имамоглу заяви, че води в местния вот с повече от един милион гласа след при преброени 96 на сто от бюлетините.

Малко по-рано настоящият кмет на Анкара Мансур Яваш, който също отново бе кандидат за кмет на столицата на НРП, също обяви победата си. По последни данни (според 89,6 на сто от преброените гласове) Яваш получава подкрепата на 59,98 на сто пот избирателите, докато за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок са гласували 31,9 на сто от гражданите.

Според предварителните неофициални данни редица от кандидатите за кметове на НРП в анкарските общини също печелят изборите. Милиони граждани в Анкара снощи започнаха да празнуват победата на кмета Мансур Яваш и на Народнорепубликанската партия. 

Междувременно през нощта президентът Реджеп Тайип Ердоган призна, че не е доволен от резултатите и че партия му трябва да се подложи на „самокритика“. В реч пред свои поддръжници в Анкара Ердоган заяви, че изборите не са край, а по-скоро повратна точка за алианса му. „Девет месеца след победата ни на парламентарните и президентските избори през май 2023 г., за съжаление не успяхме да постигнем резултата, който искахме и на който се надявахме, на общинските избори. Резултатите ще бъдат анализирани, ще го направим самокритично и обективно. Това бяха демократични избори. Хората ни предадоха своето послание, своята воля и предупреждения“, каза президентът.