0

Б ританската писателка Дж. К. Роулинг е била заплашена със смърт след нейн пост в защита на прободения снощи писател Салман Рушди. 57-годишната авторка на романите за Хари Потър публикува в профила си екранни снимки на съобщение от потребител, който е написал "не се притеснявай, ти си следващата" в отговор на нейн пост, в който тя пише, че се чувства много зле след новината за атаката срещу Рушди.

Екранните снимки на заплахата са придружени с таг на акаунта по поддръжка на Туитър и думите "Някакъв шанс за помощ?"

По-късно тя информира последователите си за ситуацията, като коментира: „На всички, които изпращат подкрепата си: благодаря ви.

„Полицията вече работи по случая.“

Роденият в Индия британски автор Салман Рушди, чийто творби му навлякоха смъртни заплахи от Иран през 80-те години на миналия век, трябваше да изнесе лекция, но бе нападнат. Той е намушкан във врата, в черния дроб, и може да загуби окото си. В момента се намира в тежко състояние на апаратна вентилация в болница в Ню Йорк.

В петък полицията на щата Ню Йорк идентифицира нападателя му като Хади Матар, 24, от Феървю, Ню Джърси. Мъжът е арестуван. Откакто заподозреният беше идентифициран, хората в социалните медии спекулираха дали атаката е свързана с фетвата на бившия лидер на Иран аятолах Хомейни, в която пише, че убиецът на Рушди ще се счита за мъченик и ще отиде в рая.

Призивът беше отправен след публикуването на книгата му "Сатанинските строфи", която е забранена в Иран от 1988 г., тъй като много мюсюлмани я смятат за богохулна.

Нападението над Салман Рушди, голям защитник на свободата на изразяване, предизвика вълна от реакции по света. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е потресен от агресията, а от Белия дом определиха нападението като ужасяващо.

"Бяхме на петия ред и събитието тъкмо започваше. Салман Рушди пристигна, седна и хората ръкопляскаха. Един човек започна да представя участниците, като каза, че Салман Рушди е с нас. Изведнъж един човек влезе и си помислихме, че той наглася микрофона или нещо подобно. Случи се толкова бързо и го намушка няколко пъти", заяви Пилар Пинтагро, очевидец на нападението.

Нападателят е 24-годишният Хади Матар от Ню Джърси. Разполагал е с пропуск за събитието. Властите смятат, че извършителят не е имал съучастници. "Към момента нямаме индикация за мотивите. Но работим с ФБР и службата на шерифа, за да установим каква е причината за това или какъв е мотивът за тази атака. Смятаме, че е бил сам, но искаме да се уверим, че е било така", поясни Юджин Станишевски, майор от полицията в щата Ню Йорк.

Салман Рушди е от индийско мюсюлманско семейство. От години той е обект на заплахи след като през 1988-ма година публикува романа си "Сатанински строфи". Според мнозина мюсюлмани, книгата е богохулство и съдържа обиди към Исляма. Иранският аятолах Хомейни издава фетва писателят да бъде убит. Заради нея, Рушди се крие в продължение на години, докато по-късно иранското правителство не обявява, че вече не подкрепя религиозния указ. Салман Рушди получава американско гражданство през 2016-та година и живее в Ню Йорк.