0

С лед гръмкия провал на изборите за местна власт, Реджеп Таийп Ердоган претърпя най-тежката си загуба от идването си на власт преди повече от 20 години досега, пишат медиите в Турция.

СЛЕД ОЖЕСТОЧЕНО ГЛАСУВАНЕ: Крах за Ердоган на местния вот в Турция!

Вестници излязоха със заглавия „Изборно земетресение“, „Хората показаха червен картон на управляващите“ и др. Турският президент призна загубата и нарече резултатите от гласуването "повратна точка", като добави, че партията му е загубила популярност.

На местните избори опозиционната Републиканска народна партия победи управляващата Партия на справедливостта и развитието с общо 37,74% от гласовете. Партията на Ердоган има 35,49%. Това е най-лошият й резултат за последните двадесет години.

Провалът на Ердоган извади на преден план темата за това кой би могъл да замени Ердоган като новият лидер на Турция, след като държавният глава заяви, че няма планове да се кандидатира за президент след четири години.

Според изданието Wall Street Journal наследникът на Ердоган може да бъде не кой да е, а неговият зет, председател на борда на директорите и съсобственик на производителя на дронове Bayraktar - Селчук Байрактар. Вестникът добавя, че въпреки че все още се държи дистанцирано от голямата политика, Байрактар е наистина важна фигура в изградената от Ердоган система за лобиране на турските геополитически интереси. Благодарение на доставката на дронове турският лидер успя да засили влиянието си в Африка и Кавказ, да играе активна роля в конфликта в Украйна, съчетавайки ролята на доставчик на оръжие и посредник. Байрактар ​​е по-гъвкав от Ердоган, изгради си имидж на активен гражданин и патриот.

Бизнесмен отговаря уклончиво на въпросите за политическите си амбиции, но намеква, че е готов да се заеме с голямата политика, „ако Ердоган поиска“. „Байрактар ​​има неопетнена репутация и сериозен опит. Освен това той е от семейството, така че може да стане наследник на Ердоган“, смятат експерти.