0

П резидентът на САЩ Джо Байдън обвини руския си колега Владимир Путин за смъртта на Алексей Навални, като каза, че "не е изненадан", а "възмутен" от смъртта на опозиционния лидер. "Не знаем какво точно се е случило, но няма съмнение, че смъртта на Навални е следствие от нещо, което Путин и неговите главорези са направили", каза Байдън в изявление от Белия дом, след като служители на руския затвор казаха, че Навални е починал.

"Дори в затвора той остана гласът на истината. След опита за отравяне той се върна в Русия под заплаха от убийство. Путин е отговорен за убийството на Навални, това е още едно доказателство за жестокостта му", заяви Байдън.

РАЗВОЙ: Стана ясна причината за смъртта на Алексей Навални!

Президентът на САЩ отбеляза смелостта на Навални, който можеше да остане в чужбина след отравянето, но въпреки това се завърна в Русия.

Той добави, че Путин е "готов да убива не само граждани на други страни, но и собствените си".

Байдън изказа и съболезнования на семейството на политика. "Неговата смелост няма да бъде забравена", добави президентът на САЩ. "Той беше толкова много неща, които Путин не може да бъде - смел, всеотдаен. Вярваше, че "Русия за всички" е страната, за която си заслужава да се бори", отбеляза щатският президент.

"Руските власти ще разкажат своята собствена версия", допълни той. "Но не се заблуждавайте. Не се заблуждавайте, Путин е отговорен за смъртта на Навални", подчерта Байдън.

Протест пред Руското посолство в София след смъртта на Навални (СНИМКИ+ВИДЕО)

Той също така заяви, че обмисля допълнителни стъпки, за да бъде наказана Русия след смъртта на Навални, за когото той припомни, че "смело се е изправил срещу корупцията и насилието" на правителството на Путин.

Белият дом съобщи, че все още се опитва да получи повече информация за смъртта на Навални.

Камала Харис също упрекна руския президент за смъртта на опозиционера.

Американската вицепрезидентка Камала Харис заяви, че ако се потвърдят съобщенията за смъртта на руския опозиционен политик Алексей Навални в наказателна колония в Арктика, това ще бъде още един знак за бруталността на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс. Тя каза това пред участниците в Мюнхенската конференция по сигурността, които бяха шокирани от новината за смъртта на Навални.

През последните години президентът на САЩ Джо Байдън изпраща Харис на форума в Германия, а самият той днес той посети Охайо във връзка с годишнината от дерайлирането на влак в град Ийст Палъстийн.

Харис подчерта, че САЩ никога няма да се откажат от задълженията си към НАТО, дъполва БТА. "Нашият ангажимент за изграждането на устойчиви съюзи помогна на Америка да стане най-мощната и просперираща държава в света. Би било глупаво да се изложи всичко това на риск", допълни тя.

Вицепрезидентката на САЩ изрази скептицизъм относно официалното обяснение на Москва, че Навални е изпаднал в безсъзнание и е починал след разходка в наказателната колония. "Нека да сме ясни, Русия е отговорна", подчерта Харис, като допълни, че ако информацията за смъртта на опозиционерът се потвърди, това ще е "още един знак за бруталността на Путин".