0

В ойски от Северна Корея може да се присъединят към руската инвазия в Украйна според ново споразумение между двете страни след срещата на Владимир Путин и Ким Чен Ун, предупредиха експерти

Смразяващата прогноза за нови орди от войници в окупираната Украйна се появи, след като двамата лидери подписаха споразумение в сферата на отбраната в Пхенян.

Руският президент беше на двудневно държавно посещение в Северна Корея, където бе посрещнат ентусиазирано от десетки хиляди.

ВЕЧНА ДРУЖБА: Путин на гости на Северна Корея

Анализаторите са съгласни, че пристигането на хиляди войници на Ким на фронтовата линия на Русия би променило правилата на конфликта, значително укрепвайки ръката на Кремъл. Северна Корея също се очаква да достави на Русия още пет милиона патрона – след като вече достави толкова през последните месеци.

„Наистина мисля, че Северна Корея вероятно ще достави войски като част от новия пакт за отбрана. Това е много тревожно. Тактиката на Русия е толкова примитивна, жертвайки огромен брой войници в така наречената „месомелачка“. Вероятно Кремъл се интересува повече от количеството на персонала, отколкото от качеството“, заяви бившият експерт по разузнаването на британската армия Филип Инграм, предаде Дейли Мейл.

Междувременно бившият командир на британската армия полковник Хамиш де Бретън-Гордън предложи Ким да размени войници за ядрени технологии. „Това ще покаже колко абсолютно отчаяни са и двамата: Путин за войски и Ким за знания“, каза той.

Смята се, че Народната армия на Северна Корея се състои от до 1,3 милиона. Повечето са ангажирани в историческото противопоставяне на страната с Южна Корея.

След като понесе около 500 000 жертви в Украйна, Русия трябва да подсили своите сили на фронтовата линия. Пристигането на севернокорейски войски допълнително би намалило шансовете на Украйна да си върне източните провинции Луганск и Донецк, които се държат от Русия от началото на 2022 г.

Пактът на Путин и Ким включва съвместно задължение да се намесват взаимно във всеки конфликт. Това може да доведе до това Русия да подкрепя Северна Корея срещу Южна Корея. Тъй като обаче не е публикуван официален текст, неговите последици остават открити за тълкуване.

Ким каза пред репортери, че страната ще отговори „без колебание“ на заплахите, пред които са изправени Северна Корея или Русия. Той добави, че новият договор ще помогне за създаването на „нов многополюсен свят“ и описа подкрепата на нацията си за Русия като „безусловна“. Путин каза, че страните ще си окажат „взаимна помощ“ в случай на „агресия“ една срещу друга.

Северна Корея вече е силно санкционирана от Запада заради опитите ѝ да разработи ядрени оръжия, така че няма какво да губи, като подкрепи инвазията на Русия.