0

С ръбското население на Косово и област Метохия започна да строи барикади. Това съобщи в неделя националната телевизия на републиката РТС .

Според канала сръбски граждани са издигнали барикади в северната част на Косово и Метохия. Няколко десетки души блокираха главния път Прищина – Рашка. Съобщава се също, че са прозвучали в северната част на Косовска Митровица. По-късно се появи информация за сирени и в Зубин поток. Според сръбските медии около 200 албанци са се събрали от албанската страна на моста, свързващ северната и южната част на Косовска Митровица.

По-рано в обръщение към нацията сръбският президент Александър Вучич заяви, че ситуацията в Косово и Метохия се е усложнила максимално за сърбите. Сръбският лидер обяви плановете на Прищина да започне акция за забрана на сръбските документи в полунощ от неделя срещу понеделник, което най-вероятно е довело до напрежението.

В обръщение към народа си сръбският президент Александър Вучуч заяви: Моля всички да пазят мира. Моля представителите на силните държави, признали независимостта на фалшивата държава Косово, да бъдат внимателни и да не позволяват на подопечните им да предизвикват кървави конфликти. Ако започнат да преследват, тормозят и убиват сърби, вече няма да имаме избор, а Сърбия ще спечели! Страх ме е от реакцията на сръбския народ. Моят съвет към тях е да бъдат спокойни. Каквото и да се опитат да направят албанците, само бъдете спокойни, нека запазим самообладание и самообладание“.