0

У краинският президент Володимир Зеленски освободи началника на украинската армия Валерий Залужни, това съобщи депутата на Върховната рада Олексий Гончаренко, съобщи РБК-Украйна, като се позова на изявление на Зеленски.

"Благодарен съм на генерал Залужний за двете години на отбрана. Благодарен съм за всяка победа, която постигнахме заедно, и съм благодарен на всички украински войници, които геройски издържат тази война сами", се казва в изявлението.

Според него двамата са провели откровен разговор, в четвъртък, за това какво трябва да се промени в армията. Президентът е предложил на генерал Залужний да продължи да бъде част от екипа на украинската държава и е добавил, че ще бъде благодарен ако той се съгласи.

ИЗВЪНРЕДНО: Главнокомандващият на украинската армия отстранен? (ВИДЕО)

"От днес ръководството на Въоръжените сили на Украйна се поема от нов ръководен екип. Искам нашите войници в (...) да имат една и съща визия за войната. Проведох десетки разговори с командири от различни нива. По-специално днес разговарях с бригадните генерали Андрей Хнатов, Михайло Драпатий, Игор Скибюк и полковниците Павло Палиса и Вадим Сухаревски", добави президентът.

По думите на президента новият началник на армията, който е подбран е и най-опитният украински командир.

"Той има успешен опит в областта на отбраната - ръководи отбранителната операция в Киев. Той има успешен опит и в настъпателни операции - проведе Харковската освободителна операция. Назначих генерал-полковник (Александър) Сирски за върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна", заяви президентът.

Зеленски добави, че 2024 г. може да бъде успешна за Украйна само ако има ефективни промени в основата на отбраната, а именно Въоръжените сили на Украйна.