0

И нфлацията в Европейския съюз е спаднала до 10,4 на сто през декември 2022 г. от 11,1 на сто, отбелязани през ноември. Същевременно в еврозоната тя се е забавила до 9,2 на сто спрямо 10,1 на сто през ноември. Това показват най-новите данни за изменението на Хармонизирания индекс на потребителските цени на европейската статистическа служба Евростат.

На месечна база през декември инфлацията е била с 0,2 на сто по-ниска в ЕС и с 0,4 на сто в еврозоната. В България темпът на изменение на потребителските цени според ХИПЦ е запазил стойностите си през декември – 14,3 на сто на годишна основа. Така годишната инфлация в страната ни е останала без промяна през последния месец на 2022 г., докато през октомври и ноември намаляваше. По методологията на НСИ, която се различава по тежестта на отделните компоненти, българската инфлация за декември беше 16,9 на сто, на нивото от предходния месец.

През декември в сравнение с ноември инфлацията в България се е увеличавала с 0,8 на сто.

Най-ниски годишни темпове на нарастване на потребителските цени в ЕС през декември са регистрирали в Испания (5,5%), Люксембург (6,2%) и Франция (6,7%), а най-високи - в Унгария (25%), Латвия (20,7%) и Литва (20%).