0

И зтичане на гориво принуди НАСА да отложи изстрелването на новата си мегаракета към Луната, съобщиха Асошиейтед прес и АФП.

Следващата възможност за изстрелване на ракетата за тестов полет е най-рано в петък.

Най-мощната ракета в света трябваше да се отправи днес на своя първи полет с мисия да изведе капсула в орбита около Луната.

НАСА се надява да изпрати четирима астронавти в орбита около Луната през 2024 г. и най-рано през 2025 г. екипаж да кацне на повърхността й.

След като започна зареждането с гориво, бе забелязан теч, процедурата бе прекратена, след това подновена. Изтичането на силно запалимия водород било от същото място, от което имаше теч и при пробите през пролетта. 

Зареждането бе забавено с един час заради гръмотевични бури в района на космическия център Кенеди. Възможността за изстрелване днес бе в рамките на два часа.

След това се появи и проблем с двигателя. Експертите на НАСА не успели да охладят един от четирите основни двигателя на ракетата. След отлагането на старта днес инженерите продължават работа за отстраняване на проблема.

"Това е много сложна машина, много сложна система и всичко трябва да работи", каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън след отлагането на старта на ракетата. Той го определи като "част от работата и особено част от тестовите полети".