0

В инаги трябва да бъдете особено внимателни към всички хора, които срещате. Сред тях може да откриете следващия президент, бъдещ лидер на Католическата църква и много други известни личности.

Професията не определя таланта на човека и за да го докажем, искаме да покажем част от трудовия стаж на някои от известните хора по света.

1. Реджеп Ердоган

gettyimages

Ердоган не е израснал със сребърна лъжичка в устата. Семейството му се мести в Истанбул, когато е на 13-годишна възраст. Баща му е работил в бреговата охрана, според BBC. Ердоган започва да учи мениджмънт и в определен момент е бил полу-професионален футболист. Животът е бил много далече от розов, а в някои от най-трудните си моменти, Ердоган продава дини, хляб и други храни по улиците на Истанбул.

Така е изкарвал прехраната си, а най-странното е, че много от жителите на мегаполиса го помнят като момче. В началото на политическата си кариера е признат за местен герой и всички напомнят, че Ердоган е започнал от абсолютната нула. Неговата история най-вероятно е достатъчна мотивация, не само за уличните търговци на Истанбул, но и за всички, които смятат, че връзките са абсолютно всичко.

2. Даниел Ортега

apnews.com

Преди да стане президент на Никарагуа, Ортега може да се похвали като един от опасните хора на улиците на родината си. Това едва ли може да се смята за особен плюс, но нека го приемем така - той идва на власт с помощта на революцията. Най-вероятно употребата на оръжие е помогнала за политическата му кариера. Washington Post посочва, че Ортега участва в серия въоръжени грабежи, включително на Американската банка в страната.

Там е задържан, след като влиза с лека картечница. Ортега прекарва около 20 години в затвора, където търпи най-различни мъчения. Въпреки мечтите си за свободна и щастлива Никарагуа, Ортега поставя свой собствен рекорд за 40 години диктатура в страната.

3. Адама Бъроу

gettyimages

Гамбийският президент Адама Бъроу печели изборите през 2017 г. и се изтъква често като човек, който отговаря за различни имоти в Лондон. Преди да успее да направи кариера с недвижими имоти, Бъроу може да се похвали с интересен стаж - 3 години е бил охрана в английска верига магазини.

За френския вестник Le Monde споделя, че животът му е бил особено приключение и всичко се преобърнало с политическата кампания от 2016 г. Опитът в Англия се смята за ключов, а е оценил времето си, когато е започнал да работи по 15 часа на ден. Адама се връща в Гамбия през 2006 г. и започва да се занимава с недвижими имоти, а през 2016 г. печели изборите. Печели ги още един път през 2021 г.

4. Николас Мадуро

gettyimages

Венецуелският президент е известен със своите абсурдни политически решения, включително и свръхинфлацията в страната си. Преди да поеме най-важният пост в държавата, Мадуро е бил адвокат от символичния работнически синдикат, а в някакъв момент е бил дори и служител във вестник.

Опитът го води до по-близкия кръг на президента Уго Чавес. След това успява да достигне и поста на външен министър, а след това и на вицепрезидент. Освен всички други интересни професии, настоящият президент е бил и шофьор на автобус. Макар и да не успява да завърши гимназия, Мадуро се бетонира в политиката. Какво е посланието? Уважавайте шофьорите на градския транспорт, никога не знаете докъде ще стигнат!

5. Башар ал-Асад

apnews.com

Президентът, който може да се похвали с един от най-бруталните режими в историята на Сирия е Башар ал-Асад. Според различни източници, броят на жертвите е близо 300 хиляди души. Това би накарало мнозина да се замислят и откъде идва ал-Асад? Истината е, че това е човек, който някога е бил сферата на медицината. Башар се дипломира като офталмолог в университета в Дамаск през 1988 г. Продължава своята научна степен в Лондон.

Мнозина го определят като затворен и ученолюбив човек, който се вълнува повече от технологията и медицината, отколкото от политиката. Хирургът, обучавал някога Башар, споделя пред MailOnline, че младежът е бил изключително деликатен, особено любезен и точен. Мнозина признават, че ал-Асад е бил по-добър лекар, отколкото политик, а ако слушаме мнението на опозицията, това не е много далече от истината.

6. Джордж Уеа

gettyimages

Либерийският президент сигурно е изпълнил мечтата на милиони деца, но не говорим за президентството. Уеа е бил футболист, играл е в някои от най-големите клубове на света. След това влиза в политиката и става президент. Джордж израства в Монровия и започва да играе футбол на 15-годишна възраст, а след това изкарва отбора си до националния шампионат. През 1998 г. е забелязан от Арсен Венгер и след това започва своя поход през някои от най-големите футболни клубове.

Играе в ПСЖ, Милан, Челси и други. Името му в Либерия е сякаш с божествен статут, но мнозина просто се наслаждават на невероятната игра. У дома го наричали крал Джордж и се радвали на всеки успех. През 2005 г. Джордж се завръща в Либерия и заявява, че ще се кандидатира за президент. Печели изборите чак през 2017 г. 

7. Али Бонго Ондимба

gettyimages

Габонският президент има сериозен стаж в политиката на страната си. Преди да стигне до най-важния стол, Али Бонго може да се похвали с издаването на музикалния му албум. По негови собствени думи, Бонго успява да се срещне с бившия продуцент на Джеймс Браун - Чарлз Бобит. Музикалната култура идва от майката на Бобит - някогашна първа дама.

Джозефин Бобит е искала да развие своята кариера, но впоследствие се събира с Омар Бонго и останалото е история. Ондимба работи в различни министерства, получавайки постовете си с връзки, все пак Омар е известен със своите 40 години корупция. През 2009 г. Бобит пропуска тези факти и разказва, че е бил музикант, а не политик. Ондимба се представял за президента на младите и дори е рапирал на своите митинги за подкрепа.

8. Володимир Зеленски

gettyimages

Едва ли има нужда от представяне, но преди да се впуснем в крайности, напомняме, че говорим за предишни професии, а не за настоящи. Володимир Зеленски започва своята кариера като комик на 17-годишна възраст. Със съучениците си създават компанията "Квартал 95". Звездата му изгрява със сериала "Слуга на народа". Зеленски признава, че е искал да осмее всички политици в този сериал и до голяма степен успява.

По думите на "Украинска правда", "Квартал 95" регистрира партия, за да спре останалите кандидати да участват в изборите през 2019 г. Оказва се обаче, че голям процент от избирателите са на негова страна и през 2019 г. Зеленски печели изборите. Историята продължава да се пише и до днес.

9. Наташа Пирц Мусар

gettyimages

Наташа Пирц Мусар е президент на Словения, но е започнала като адвокат на Мелания Тръмп. 

Тя е работила като адвокат, журналист и президент на Червения кръст в Словения. Мусар дори защитава Мелания, когато Daily Mail публикува материал и твърди, че модната агенция на г-жа Тръмп е работила като агенция за компаньонки. През 2021 г. Наташа печели наградата за най-влиятелна личност в родината си, а след това успява да стане и първата жена-президент в Словения.

БОНУС: Папа Франциск

vaticannews.va

Ако президентите не ви стигат и смятате, че това е просто шанс, нека обърнем внимание на папа Франциск. Това е човекът, признат от 1.2 милиарда католици за баща и наставник на Католическата църква. През 50-те години на миналия век, папата (тогава Хорхе Марио Берголио) е работил като охрана в бар. Освен тази професия, папата признава, че е работил и на други места. Бил е портиер и чистач, работил е като техник и още много други интересни длъжности. 

* Източник: dir.bg