1

К ритична стана ситуация с пожара на границата с Гърция, който гори от дни. Пламъците в южната ни съседка отново се разгоряха. С високите температури и вятъра те стигнаха пак до граничната бразда в събота следобед.

Пожарникари, горски служители и военни бяха пратени на мястото, за да не допуснат стихията на българска територия. Огънят е в алпийската част на Славянка, където няма гора, а само ниска растителност. В петък, пожарът е навлязъл на българска територия, но е потушен.

В гасенето на огъня е впрегната цяла армия - включени са 25 служители от Регионалната дирекция пожарна безопасност и защита на населението – Благоевград, 20 военнослужещи и 28 горски служители.

iStock

След 9 часа сутринта в гасенето се включиха 2 хеликоптера на Министерството на отбраната. От гръцка страна в пожарогасенето участват 2 хеликоптера и 2 самолета за гасене на горски пожари.

По последна информация към момента пожарът е ограничен, но не се знае докога.

„Огънят е в резервата „Али Ботуш”. Не се водят никакви сечи, има изсъхнали дървета, дънери, загнили пънове”, обясни инж. Пламен Поюков, директор на ДГС Катунци.