0

Г олеми части от Лондон, Ню Йорк, Банкок и други големи мегаполиси ще бъдат под водата до 2100 г., според ужасяващите прогнози за морското равнище, базирани на текущите темпове на нарастващите глобални температури.

В резултат на покачващите се водни нива глобалната карта ще се промени, както я познаваме, преди края на този век. Бреговата ивица ще бъде променена и много градове ще станат необитаеми.

С неотдавнашен доклад на ООН стана ясно, че повишаването на морското равнище в резултат на затоплянето, се счита за неизбежно до 2100 г. Покачване на глобалната температура с 3 градуса по Целзий до 2100 г. би имало катастрофално въздействие върху милиони по света и никоя страна няма да бъде имунизирана срещу ефектите.

Горещите вълни ще продължават по-дълго и ще станат по-чести, причинявайки суши и недостиг на храна. Глобалната миграция ще нарасне, както и разпространението на болести. И докато полярните ледове се топят, морските нива ще се покачват.

Учените от Climate Central, организация с нестопанска цел, изчисляват, че около 275 милиона души в момента живеят в райони, които ще бъдат наводнени при този сценарий.

Ниско разположеният Лондон се предвижда да бъде един от най-засегнатите големи градове в западния свят. Покачване дори с 2 градуса може да доведе до наводняване на централните части на британската столица по река Темза.