0

У правителят на моргата в престижното Медицинско училище в Харвард е обвинен в кражби и продажби на органи и части от тела от дарени трупове. Той позволявал външи хора да влизат в моргата и да си избират каквото им е необходими, съобщават американските медии, позовавайки се на прокурорски изявления. „Особено ужасяващо е, че толкова много от жертвите тук доброволно са позволили, след като напуснат този свят, останките им да бъдат използвани за обучение на медицински специалисти и в интерес на науката и лечението“, заявява прокурор по делото.

Седрик Лодж е обвинен заедно със съпругата си и петима други предполагаеми съучастници в „общонационална мрежа“ за купуване и продажба на човешки останки. 

 Прокурорите твърдят, че престъпленията са извършвани от 2018 г. до 2022 г.  Според обвиненията Седрик Лодж е пренасял човешките останки от моргата в Харвард до дома си в Гофстаун, Ню Хемпшир - включително глави, мозъци, кожа и кости. А оттам заедно със съпругата му ги продали на други обвиняеми. В обвинителния акт се твърди, че е изпращана и човешка кожа.

„През октомври 2020 г. г-жа Маклийн е купила две разрязани лица за 600 долара“, посочват прокурорите. След това тя е съхранявала и продавала останките в Kat's Creepy Creations – платформа за „изкуство, което шокира мисълта и разлюлява душата“. В нея се рекламират „страховити кукли, странности и изобретения от кости“.

От септември 2018 г. до юли 2021 г. мъж с фамилия Тейлър е превел повече от 37 000 долара в електронни плащания на г-жа Лодж за части от тела, които г-н Лодж е изнасял. При една от транзакциите Тейлър изпраща на госпожа Лодж 1000 долара с бележка, която гласи „глава номер 7“. Към друго плащане от 200 долара той пише „мозъъъъъци“ 

Според обвиненията друг работник в моргата изнесъл труповете на две мъртвородени бебета, за които се предполагало, че са били кремирани и върнати на семействата им. Училището опитва да установи кои от дарените трупове може да са били засегнати от кражба. Седрик Лодж, който е назначен през 1995 г., е бил уволнен от поста си на 6 май, се казва в изявление на училището. В изявление пред общността на Харвардското медицинско дружество Джордж Дейли деканите на някои факултети нарекоха обвиненията „отвратително предателство“.