0

Н евероятната история на четири деца, оцелели 40 дни в джунглата след самолетна катастрофа си има своя герой, чиято история предстои да бъде написана. Това е кучето Уилсън, което помогна на спасителите да открият малчуганите в дълбоките гори на Колумбия. 

Уилсън е белгийска овчарка на около шест години и е едно от четириногите, използвани от армията за издирването на децата при операция “Есперанса”.  

Според военните именно кучето Уилсън е намерило бутилката с биберон на най-малкото от четирите деца край руините на разбилия се малък самолет “Честна”. Уилсън открил и други улики, сред които обувки за тенис, кърпи дрехи и други следи, оставени умишлено от малчуганите. 

Сега питомецът е в неизвестност и следите му се губят в един от обходените райони. 

“За последен път видяхме Уилсън на далечно разстояние от нас, като направихме опит да го върнем. Помолихме по радиостанциите да не дадат позволение да използваме успокоителни стрелички, за да обездвижим кучето, на това не не бе разрешено”, каза един от ръководителите на спасителната акция. 

ЧУДО! Четири деца оцеляха в джунглата 40 дни след самолетна катастрофа. Малко кученце спасило децата, като ги отвело в близкото село (СНИМКИ)

Според военните една от хипотезите за изчезването на Уилсън е, че кучето е изгубило ориентация заради климатичните условия в непрогледната и влажна джунгла. Мести медии съобщават, че Уилсън вече се е губил веднъж по време на операцията, но се е върнал обратно при армейците обезводнен и с леки наранявания. Тогава животното останало под наблюдението на ветеринарен лекар в базата Сан Хосе дел Гуавиаре, но след като състоянието му се подобрило, то се върнало в джунглата, за да търси децата. 

“До стъпките на децата има и стъпки на куче. Вярваме, че Уилсън е бил с тях, дори сега да се намира в неизвестност”, посочи подполковник Фаусто Авеланеда, ръководител на наземната мисия, открила следите на децата. Според него тази хипотеза потвърждава първоначалните данни, че четирите момчета са били изведени от Уилсън до близкото село, от където по-късно са спасени живи и здрави. 

Сега властите във Колумбия са се съсредоточили върху здравословното състояние на децата, но група доброволци остават в джунглата с надеждата да открият кучето герой Уилсън.