0

И талианският журналист и писател Роберто Савиано, известен с борбата си срещу мафията, във вторник се явява в съда по дело за клевета, заведено срещу него от Джорджа Мелони по времето, когато тя беше само лидер на малката опозиционна партия "Италиански братя", която днес е управляваща сила в Италия, предаде Франс прес.

Делото е свързано със случай от декември 2020 г. Савиано бил помолен да коментира в италианска телевизионна програма смъртта на шестмесечно бебе от Гвинея по време на крушение на лодка с мигранти в Средиземно море. Тогава той упрекнал Матео Салвини, лидера на дясната партия "Лига", както и Мелони заради тяхната позиция по миграционния въпрос. "Искам да кажа на Мелони и на Салвини, че вие сте мръсници. Как можахте?", заяви Савиано.

През 2019 г. Мелони каза, че корабите на неправителствени организации, спасяващи мигранти в Средиземно море, трябва да бъдат потопени, а Салвини по времето, когато беше вътрешен министър, възприе твърда линия срещу тези кораби и им отказа достъп до италиански пристанища.

Мелони заведе дело срещу Савиано, което сега ще започне в момент, в който правителството й също възприе твърда линия срещу корабите на неправителствени организации, спасяващи мигрантите в Средиземно море.

Миналата седмица писателската организация "Пен интернешънъл" призова в отворено писмо до Мелони тя да се откаже от иска си срещу Савиано. Според организацията, която защитава свободата на словото, делото би изпратило едно сплашващо послание на всички журналисти и писатели в Италия, които няма да смеят повече да изразяват мнението си от страх от репресии, пише БТА.

На делото Мелони ще бъде представена от адвоката Андреа Делмастро, който тя неотдавна номинира за заместник-министър на правосъдието.

Пред Франс прес Роберто Савиано, спечелил си световна слава с романа "Гомор", заяви, че е бил обект на десетки жалби за клевета, но само жалбата на Мелони е стигнала до дело срещу него. Според него сега процесът срещу него отразява тактиката: "Сплаши един, за да сплашиш сто". 

Савиано  живее под полицейска охрана, откакто публикува романа си "Гомор", породил заплахи на мафията срещу него. 

Според групи, защитаващи свободата на медиите, подобни дела, като това на Мелони срещу Савиано, са символ на една култура в Италия, в която публичните личности, често пъти политици, сплашват журналисти с непрестанни процеси.

Италия е на 58-о място в класацията за свобода на медиите на "Репортери без граници" за 2022 г. и така се нарежда на последна позиция сред западноевропейските страни.

Савиано може да получи до 3 години затвор, ако вината му бъде призната.