0

З рителите на прекратената заради атентат европейска квалификация Белгия - Швеция бяха изведени малко преди полунощ от стадион "Крал Бодуин" в Брюксел, след като бяха блокирани там повече от два часа и половина, предаде АФП. 

По-късно се разбра, че белгийската полиция е ескортирала шведския отбор и феновете му до летището в Брюксел.

Малко преди началото на мача двама привърженици на Швеция загубиха живота си в квартал "Моленбек" при ислямистки атентат.

Полицията рани и арестува заподозрения за нападението (ВИДЕО)

"Бях стресирана, не знаех как ще се приберем, защото бяхме дошли на стадиона с метро", каза пред АФП 21-годишната Манон Антоан, която е била на трибуните в компанията на брат си.

Зрителите от Швеция излязоха последни от стадиона заради мерките за сигурност. Президентът на Белгийския футболен съюз Ману Льороа обясни, че полицията е ескортирала гостите и отбора до летището, тъй като нападателят все още не беше открит от органите на реда.

Според разследващите престъплението шведската националност на жертвите е "възможен мотив" за агресора, който е записал видео, в което признава, че се вдъхновява от ислямската държава.

Терорът в Брюксел: Полиция изведе феновете на Швеция от стадиона
Терор Брюксел Терор Брюксел Терор Брюксел
16

Организаторите на мача са разбрали десет минути преди началото му, че "нещо сериозно се е случило", е заявил Льороа пред RTBF. 

"Беше решено, че мачът ще започне, тъй като стадионът бе най-сигурното място в този момент за феновете, особено за шведите", обясни президентът. Но на полувремето мачът бе прекъснат и не бе подновен.

От УЕФА обясниха, че решението мачът да не се доиграе е било взето след консултации между двата отбора и органите на реда.

Източник БТА