0

И стинска трагедия се разигра в Брюксел преди двубоя между Белгия и Швеция от квалификациите за Евро 2024. Двама души са били убити, а един е ранен при стрелба. Жертвите са шведи, които са в белгийската столица, за да наблюдават двубоя.

Изстрелите са били произведени около 19:15 ч. в близост до булевард "Ипр", предаде „Брасълс Таймс“. На мястото на инцидента са пристигнали голям брой служители на спешна помощ.

В социалните медии се разпространява видео, на което мъг заявява на арабски, че току-що е застрелял трима шведи и че е член на "Ислямска държава".

Свидетели разказват, че нападателят е викал "Аллах Акбар" по време на стрелбата. Той все още не е заловен.

Първите съобщения сочат, че извършителят е публикувал видео, в което свързва действията си с нападение срещу мюсюлмани в САЩ. Предполагаемият стрелец в яркооранжево яке е избягал от мястото на инцидента, след като е използвал автоматична пушка, според видеоклип, споделен от фламандския вестник Het Laatste Nieuws.Съобщава се, че първо е стрелял по някого във входното фоайе, след което е стрелял по двама души в такси.

Говорителка на прокуратурата заяви, че е започнало разследване, но не изказа предположения относно мотива на стрелеца, предаде АФП.

Двубоят между Белгия и Швеция бе прекратен при резултат 1:1 на полувремето, като футболистите отказаха да излязат за второто полувреме. В момента стадионът все още е пълен.

"Феновете, които са на стадион "Крал Бодуен", трябва да останат на стадиона", заявяват силите за сигурност по озвучителната система. Присъстват 35 000 фенове.