0

И зраелски учени откриха връзка между колекционирането на музика и удоволствието от слушането, като направиха изводи за това как стрийминг платформите влияят върху начина, по който хората възприемат музиката и самото музикално преживяване, предаде израелската новинарска агенция ТПС.

Проучването, проведено от екип, ръководен от професор Офер Бергман от университета "Бар-Илан", подчертава потенциала за по-удовлетворяващо слушане на музика чрез нейното колекциониране на носители.

"Нашите изследвания подчертават жизненоважната роля на музикалното колекциониране за субективното преживяване при слушането на музика. Като участват активно в създаването на плейлисти в платформи за слушане на музика, потребителите могат да повишат нивата си на удоволствие и евентуално да се породи страст към музиката", каза Бергман.

В продължение на десетилетия музикални ентусиасти събираха грамофонни плочи, дискети и аудиокасети или прехвърляха песни на MP3 плейъри. По този начин те създаваха личните си колекции от музикални предпочитания под формата на албуми или плейлисти.

Преминаването към стрийминг музикални платформи, като "Спотифай" (Spotify), "Амазон мюзик ънлимитед" (Amazon Music Unlimited) и "Епъл мюзик" (Apple Music), коренно промени начина, по който хората колекционират музика. Слушателите вече имат неограничен достъп до огромни фонотеки с песни без да дават допълнителни пари за това, като при това получават препоръки на базата на алгоритми. Стрийминг услугите със сигурност са удобни, но въздействието на стрийминга върху цялостното преживяване на слушателите все още не е изследвано.