0

У раганът Милтън настъпва през Мексиканския залив като силна буря от категория 4 по пътя към централното западно крайбрежие на Флорида, съобщи Националният център за ураганите на САЩ.

Ураганът, който се очаква да достигне сушата късно тази вечер, предизвика поредица от торнадни суперклетъчни бури, които започнаха започнат да обхващат южния полуостров на щата, предава CBS News.

Националната метеорологична служба в Маями обяви, че след най-малко четири зловещи торнадо, включително „мултивихрово торнадо“. Метеорологичните служби в Маями и Тампа Бей обявиха предупреждения за торнадо за множество градове, добавяйки към предупрежденията за урагани и бури, които вече са въведени на много от същите тези места.

Междувременно ветровете със сила на тропическа буря се развихриха край бреговете на Флорида, преди пристигането на Милтън. Торнадо вече е нанесло доста щети във Форт Майерс, където има повредени къщи, паднали дървета и разрушени бензиностанции.

Националната метеорологична служба излезе с предупреждение, в което се казва, че е време хората да намерят подслон и защита от Милтън.

Времето за безопасна евакуация вече изтича, тъй като през следващите часове във Флорида започват да се увеличават най-големите вълни от бурята, вятър и дъжд

„Това е въпрос на живот и смърт, и това не е хипербола“, заяви по-рано Байдън от Белия дом, призовавайки тези, на които е наредено да напуснат, да се „евакуират сега, сега, сега“.