0

П резидентът на Сърбия Александър Вучич съобщи на пресконференция, че ученикът, открил огън в белградско училище, ще бъде настанен в психиатрична клиника, съобщи сръбската национална телевизия РТС. При произшествието загинаха 9 души.

„Ще бъде в специално отделение на психиатрична клиника. Баща му, като притежател на оръжието, което очевидно е съхранявано неправилно, въпреки че е имал всички разрешителни, е арестуван. Майката също е задържана“, отбеляза Вучич.

ШКОЛСКАТА ТРАГЕДИЯ: Убийството планирано от месец, ученикът не чувствал вина (ОБЗОР+ВИДЕО)

УЖАСЯВАЩО: Седмокласник откри стрелба в училище (СНИМКИ И ВИДЕО)

Адвокатът на бащата Ирина Борович потвърди, че детето Коста К. се намира във Военномедицинската академия в Белград за тестове, с които ще се установи дали е приело незаконни вещества, предаде Танюг. Бащата В. К. е арестуван по подозрение за извършване на тежко престъпление срещу общата сигурност. Момчето е на 13 години и не носи наказателна отговорност.

В изявлението си пред медиите президентът отбеляза, че ще предложи на правителството да разгледа промяна на възрастта за носене на наказателна отговорност от 14 на 12 години, съобщи РТС.

Вучич предлага в следващите две години да се въведе мораториум за притежаване и носене на оръжие, както и да се извърши ревизия на всички издадени разрешителни за притежаване на оръжие. Президентът предлага още определяне на наказателна отговорност за лица, които дават достъп на малолетни лица до огнестрелни оръжия.