0

М асовото убийство в сръбското школо е било планирано от месец. Това стана ясно на извънредна пресконференция на правителството. 14-годишният ученик е имал списък на хората, които иска да убие. След клането той сам се обадил в полицията, за да съобщи за него.

Както вече писахме сигнал за стрелбата в училище „Владислав Рибникар“ в Белград е получен в полицията в 8.42 часа. Загинаха осем ученици и охранител. 

От Министерството на вътрешните работи на западната ни съседка обявиха, че извършителят е арестуван в двора на школото.

На място са образователният министър и всички сили на полицията.

Министърът на здравеопазването Даница Груичич съобщи, че учителката и един ученик, които бяха ранени при стрелбата тази сутрин, са в тежко състояние и има опасност за живота им. Тя добави, че двете момчета с наранявания на долните крайници в Тиршова са стабилни, а момичето с огнестрелна рана и нараняване на главата е  в критично състояние. 

Министърът посочи, че в Спешния център са обслужени три деца - момиченце с коремна травма, което е без наранявания на вътрешните органи и е стабилно, момченце с контузия на крака е в ортопедия, а друго момче е най-тежко пострадало. То е простреляно в областта на гърдите, врата и гръбнака и операцията продължава, а учителката е с наранявания по таза и ръцете, тя е с опасност за живота, посочи министърът.

Груичич посочи, че това е най-ужасното й преживяване като лекар и човек в 40-годишната й кариера.

Междувременно граждани са започнали да носят цветя пред школото, където часове по-рано стана масовото убийство. Отлично осведомен източник поясни, че момчето нямало и зрънце разкаяние за случилото се. То признало за извършеното от него и обяснило какво и как е планирало.

По-рано вътрешният министър на Сърбия Братислав Гашич съобщи, че бащата на Коста Кечманович също е задържан. Пред сградата, в която семейството живее, има засилено полицейско присъствие.

„И двата пистолета - този в раницата и този, с който е извършено това престъпление, са били законно притежание на бащата на момчето. Твърди, че са били затворени в каса, която се отключва с код. Има няколко оръжия, от 2016 и 2017 г., но явно детето е имало код за тези пистолети и са открити три цели рамки със снимки с по 15 куршума до тези хора,които бяха застреляни", обясни Гашич и добави, че момчето често ходело на стрелбището с баща си.

Съболезнования към семействата на загиналите отправи и председателя на Съвета на Европейския съюз Шарл Мишел.

Правителството обяви тридневен траур в памет на жертвите.