0

Р екордните горещини във Великобритания предизвикаха смущения в жеелезопътния трафик за трети пореден ден.

Въпреки облачното небе и дъждовете, които донесоха облекчение след изключително високите температури през последните дни, предаде Асошиейтед прес.

Синоптичните прогнози сочат, че в Лондон температурата в сряда ще достигне 26 градуса, значително по-ниска в сравнение с отчетените във вторник рекордни 40,3 градуса в село Конингсби, Източна Англия.

Главната железопътна линия от британската столица до Единбург, Шотландия, обаче ще остане затворена до обед, тъй като екип от работници ремонтира електропроводи и сигнално оборудване, които са били повредени при пожар, причинен от горещините във втроник.

Това беше и най-натовареният ден за противопожарната спасителна служба на британската столица от Втората световна война насам. Получени бяха над 2 600 обаждания и в един момент се е наложило пожарните да се борят с 12 пожара едновременно, каза кметът на британската столица Садик Хан.

Той съобщи за 41 унищожени имота. „Въпреки по-ниските температури, опасността от пожари остава висока, защото горещото и сухо време изсуши пасищата около града“, предупреди Садик Хан.

"След като пламнат, пожарите се разпространяват невероятно бързо, подобно на горските пожари по филмите или в Калифорния и части от Франция", допълни Хан пред Би Би Си.