0

Б роят на затлъстяване хора по света е надхвърлил един милиард според глобални анализи.

Изследване, публикувано от списанието The Lancet, показва, че 879 милиона възрастни и 159 милиона деца са били със затлъстяване през 2022 г. - последната година, включена в анализа.

Проучването е проведено от NCD Risk Factor Collaboration - мрежа от здравни учени по целия свят - в сътрудничество със Световната здравна организация (СЗО). Данните показват, че в световен мащаб процентът на затлъстяване сред децата и юношите се е увеличил четирикратно от 1990 до 2022 г., докато процентът сред възрастните се е увеличил повече от два пъти.

Старши автор, професор Маджид Езати от Имперския колеж в Лондон, каза: „Много е тревожно, че епидемията от затлъстяване, която беше очевидна сред възрастните в голяма част от света през 1990 г., сега се отразява и на децата в училищна възраст и юношите. В същото време стотици милиони все още са засегнати от недохранване, особено в някои от най-бедните части на света. За успешното справяне с двете форми на недохранване е жизненоважно да подобрим значително наличността и достъпността на здравословни, питателни храни“.