0

Т рима мъже са кандидати за поста на хърватката Мария Пейчинович-Бурич начело на Съвета на Европа, обяви днес организацията, цитирана от Франс прес. В надпреварата се включиха и настоящият комисар по правосъдието Дидие Рейндерс и бившият президент на Швейцария Ален Берсе.

Мария Бурич е бивш министър на външните работи на Хърватия, генерален секретар на съвета от 2019 г. и твърд защитник на човешките права и на демокрацията. Нейното решение е да не се кандидатира за нов мандат.

Мандатът й, който изтича през септември, бе белязан от кризата в отношенията с Русия, чиято връхна точка беше изключването на Москва от Съвета на Европа през март 2022 г., след нападението над съседна Украйна.

Страните членки на организацията, общо 46, имаха срок до сряда да предложат кандидатури, като обикновено те са на бивши външни министри или премиери.

Шейсет и пет годишният либерал Дидие Рейндерс, бивш белгийски министър на отбраната и ексминистър на външните работи, вече се е кандидатирал през 2019 г. в конкуренция с Бурич.

Социалистът Ален Берсе, на 51 години, е бил два пъти президент на Швейцарската конфедерация – през 2018 г. е през 2023 г. В края на декември той напусна този пост, на който се редуват за по една година всички членове на 7-членния Федерален съвет, като едновременно с това запазват министерските си постове.

Третият кандидат е 50-годишният естонец Индрек Саар - социалдемократ, министър на културата на страната си от 2015 до 2019 г.

Комитетът на министрите ще проведе поотделно интервютата с тримата кандидати през март 2024 г. Предстои да бъде определен и окончателния списък, който ще бъде предаден на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, се пояснява в съобщението на Съвета на Европа, цитирано от АФП.

След това Парламентарната асамблея ще избере генерален секретар, което се очаква да стане през юни. Петгодишният мандат на новия генерален секретар ще започне на 18-и септември.

Съветът на Европа има за своя основна мисия защитата на правата на човека, демокрацията и върховенството на закона, като основно се опира на Европейския съд за правата на човека - най-висшата съдебна инстанция за европейските граждани. Също така чрез препоръките и заключенията на специализираните комисии работи за предотвратяване на мъченията и борбата с корупцията, писа БТА.