0

Д оналд Тръмп ще се позовава на Петата поправка и няма да свидетелства по гражданското разследване в щата Ню Йорк за бизнес делата му, обяви самият той в сряда, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс. 

Автомобилният кортеж на бившия президент на САЩ пристигна към 9 часа сутрин в офиса на генералния прокурор на щата Летиша Джеймс. Час по-късно той заяви, че "е отказал да отговаря на въпроси съгласно правото и привилегията на всеки гражданин, дадени му от конституцията на САЩ". В писменото си изявление той посочи, че преди се е чудел защо е нужно невинен човек да се позовава на Петата поправка, но сега знае отговора на този въпрос. "Когато твоето семейство, твоята компания и всички хора в твоята орбита станат мишена на необоснован и политически мотивиран Лов на вещици, подкрепян от адвокати, прокурори и Фейк Новинарски Медии, тогава нямаш избор", заяви Тръмп. 

Т.нар. Пета поправка предоставя възможност на заподозрян да не дава показания, които могат да го уличат в престъпление, поясниха информационните агенции.

Решението на Тръмп да се позове на конституционното си право идва няколко дни след като агенти на ФБР обискираха имението му в Мар а Лаго във Флорида като част от отделно федерално разследване дали е присвоил секретни документи при напускането на Белия дом. 

Гражданското разследване в щата Ню Йорк, водено от щатския генерален прокурор Летиша Джеймс, е по подозрения, че компанията на експрезидента "Тръмп организейшън" е раздувала цените на луксозни имоти и небостъргачи, с което е подвеждала наемателите и данъчните власти. През май Джеймс обяви, че нейното разследване е към края си и че в хода му са събрани солидни доказателства в подкрепа на предприемането на съдебни действия срещу Тръмп и/или неговата компания.  

В петък "Тръмп организейшън" и нейният дългогодишен финансов директор Алън Уайсълбърг ще бъдат в съда във връзка с техен иск да бъде оттеглени обвиненията на окръжния прокурор на Манхатън срещу тях за данъчни измами по паралелно дело. По това дело, породено от разкритията на екипа на Летиша Джеймс, Уайсълбърг и компанията не се признават за виновни.