0

З а първи път в света учени създадоха 3-каратов диамант от въглеродни елементи, извлечени от червени божури.

Първият в света скъпоценен камък, изработен от въглеродни елементи, получени от цветето, бе представен във вторник в град Луоян, китайската провинция Хенан.

Камъкът е дарен на Националната градина с божури в Луоян от компанията Luoyang Time Promise Co., която е специализирана в производството на изкуствени диаманти. В края на март градината с божури в града се съгласила да предостави на компанията божурите, необходими за създаването на уникалния камък, включително почти 50-годишно цвете.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by China Focus (@china__focus)

"Диамантът се оценява на 300 000 юана, което е равнява на близо 76 хиляди лева. "Направен е от божури с помощта на нашата технология за извличане на биогенен въглерод, подложен е на висока температура и налягане и след това е култивиран", заяви Уан Дзин, главен изпълнителен директор на компанията.

Въпреки че технологията, използвана за превръщането на въглеродните елементи, получени от цветята, в диаманти, е доста сложна. Китайската компания разкри, че въглеродните елементи от различни източници, като коса, кости и дори цветя, се извличат в специално проектирано устройство, което разкъсва химическите връзки между извлечените въглеродни атоми. След това тези елементи се рекомбинират в диамантена структура и се образува истинският скъпоценен камък.

* Източник: odditycentral.com