0

П алестинската групировка "Хамас" заяви днес, че е освободила американка и дъщеря ѝ, държани за заложници в Газа след атаката на ислямистите от "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предаде Франс прес.

Военен говорител на групировката каза в изявление, че двете заложнички са били освободени "по хуманитарни съображения в резултат на посредничеството на Катар". По официални данни на Израел, "Хамас" държат около 200 заложници след атаката, започнала на 7 октомври.

Политическият лидер на „Хамас“ на Западния бряг заяви, че бойната групировка би била готова да освободи някои заложници, ако Израел се съгласи на 24-часово прекратяване на огъня. Целта на примирието е да може да влезе хуманитарна помощ през Египет. 

Президентът на Съединените щати Джо Байдън посочи, че първите 20 камиона, доставящи хуманитарна помощ за ивицата Газа през граничния пункт Рафах с Египет, се очаква да влязат в палестинския анклав през следващите 48 часа, съобщава CNBC.

"Получих ангажимент от израелците и от президента на Египет, че пропускателният пункт ще бъде отворен“, отбеляза Байдън и добави: "Магистралата трябваше да бъде ремонтирана".

Граничният контролен пункт Рафах ще бъде отворен утре, за да позволи преминаването на хуманитарна помощ към палестинската територия, обсадена от израелската армия от 13 дни, предаде Франс прес.