0

“Надявахме се, че сме се отървали от него, но вместо това шоуто започва отново”, коментира елегантен продавач в магазин на Bulgari на Пето Авеню, гледайки към небостъргача Trump Tower. Силите на реда са поставени метални ограждения от двете страни на тротоара пред знаковата сграда. Вече се подготвя затварянето на части от улицата, известна с луксозните си бутици.

Очаква се Доналд Тръм да пристигне в Ню Йорк в късния следобед. Бившият президент ще прекара нощта в мезонета си в Trump Tower, в който отказа да заживее отново след изборното поражение през 2020 г., предпочитайки да се настани в имението Мар-а-Лаго във Флорида. Във вторник сутринта Тръмп ще се яви в съда, за да му бъде връчено официално уведомление за повдигнатото обвинение.

Полицейското управление в Ню Йорк вече мобилизира 36 000 униформени, които ще бъдат разположени по улиците на всичките пет квартала и около кметството на града, за да се гарантира сигурността на жителите. Служителите на реда ще охраняват очакваните протести „за“ и „против“ Тръмп, предотвратявайки директна конфронтация.

Доналд Тръмп пък ще бъде охраняван от агенти от Сикрет Сървис, които ще образуват кордон около кандидата за Белия дом, за да не позволят никой да го доближи. За града, който никога не спи, предстоят кошмарни два дни, пише La Repubblica

Рано тази сутрин привърженици на Тръм се събраха пред Trump Tower, като издигнаха лозунги „Добре дошъл у дома“ пред тежката бронзова врата на небостъргача. Часът на пристигането на бившия президент все още не оповестен официално. Страховете на силите на реда са, че е възможно вечерта пред кулата да се съберат противници на Тръмп, който да отпразнуват под неговите прозорци обвинението.

Луксозното Пето авеню винаги е претъпкано с туристи особено по време на Великденските празници. В петък пред Trump Tower се появи надпис с тебешир „Никой не е над закона“ - латинската максима, която се превърна в новия лозунг срещу Доналд Тръмп.

Входът на 58 етажната сграда от луксозни апартаменти, които някога бяха символ на благополучие, вече е заварден от най-известният имитатор на бившия държавен глава - Нийл Грийнфийлд.

Тръмп, който е роден в нюйоркския квартал Куинс, е наясно, че не е популярен в своя роден град. През 2020г. само 23% от нюйоркчаните гласуваха на него, което е значително по-добър изборен резултат от 18% на президентския вот през 2016 година. Поради тази причина Тръмп ще напусне Ню Йорк веднага след изслушването в съда, за да проведе митинг в Палм Бийч.