0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски посети днес град Славянск в украинския Донбас, разположен на около четиридесет километра от Бахмут, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на президентската канцелария в социалните мрежи. 

Бахмут е основната арена на бойни действия региона.

Във видеоматериал със Зеленски, заснет преди влизането в град Славянск, държавният глава приветства „от цялото си сърце“ военните на страната си по случай чествания днес Ден на въоръжените сили на Украйна. Винаги започваме с това – да си спомним за нашите паднали герои, за всички онези, които дадоха живота си за Украйна, каза Зеленски, застанал пред издълбаното в бетон име на града, оцветено в националните цветове на Украйна - жълто и синьо.

За разлика от руския президент Владимир Путин Зеленски многократно е посещавал фронтовата линия от 24 февруари насам, когато Русия нападна Украйна.

Славянск е град символ, тъй като през 2014 г. в продължение на няколко месеца той беше окупиран от проруските сепаратисти, въоръжавани от Москва, преди украинците да си го върнат.

Градът е на 45 километра от Бахмут, който руските сили се опитват да завладеят от лятото насам с цената на значителни разрушения, но засега не успяват.