0

И талианската общественост и света ще трябва да почакат няколко дни, докато разберат какво съдържа завещанието на Силвио Берлускони. 

Мнозина очакваха, че семейството ще настоява да научи последната воля на покойния магнат преди срещата на борда на компанията Fininvest, насрочена за четвъртък 29 юни. По всяка вероятност обаче тези прогнози няма да се сбъднат. Общото събрание е свикано по инициатива на доверения счетоводител на Берлускони - Джузепе Спинели. На практика семейството на Берлускони държи 62% от холдинга Fininvest, който не се листва на борсата. 

Изпратиха Берлускони с държавни почести в последния му земен път (ГАЛЕРИЯ)

Именно Джузепе Спинели ще бъде този, който е одобрил финансовите отчети на новия борд на директорите на Fininvest. Числата ще станат публично известни в четвъртък, предават италианските медии. 

Според анализатори на Ботуша компанията Fininvest е натрупала 58 милиона дивиденти от свои дъщерни дружества. Общо 202 милиона са приходите от дружества, в които Fininvest инвестира. 

През 2022 г. Fininvest е разпределил дивидент от 150 милиона на своите акционери на базата на нетна печалба от 361,2 милиона, докато предходната година, 2021 г., която се позовава на финансовите отчети за 2020 г. в пълна Covid буря, дивидентът, разпределен от Fininvest, е около 100 милиона. 

ИМПЕРИЯ: Кой ще наследи милиардите на Силвио Берлускони? Грандиозно богатство, бляскави имения и частни самолети са само част от перлите в короната на бившия премиер

Новият борд на директорите на Fininvest най-вероятно ще наподобява на досегашния, като Марина Берлускони ще бъде президент, Данило Пелегрино като управляващ директор, техните деца Пиер Силвио , Барбара и Луиджи ще бъдат съветници. Вероятно е и Елеонора Берлускони - дъщеря на Силвио и Вероника Ларио, която досега е стояла настрана от семения бизнес, също да получи пост в холдинга.