0

Б ившият футболист на Барселона и бразилския национален отбор Дани Алвес бе признат за виновен в сексуално насилие и осъден на 4 години и 6 месеца затвор. Това се казва в решението на Върховния съд на Каталуния. Първите реакции в Испания са на възмущение в социалните медии с припомняне, че Алвес се е отървал леко на фона на исканите присъди - 9 г. от прокуратурата и 12 г. затвор от ищцата.

Алвес, който има богатство от около 50 милиона евро, трябва да плати обезщетение на потърпевшата в размер на 150 000 евро. 

"Присъдата счита, че е доказано, че жертвата не е дала съгласие и че има доказателства, в допълнение към показанията на ищеца, които да считат изнасилването за доказано", се казва в съобщението на съда.

Алвес твърди, че сексуалният контакт е бил по взаимно съгласие. Прокуратурата поиска девет години затвор.

Футболистът може да обжалва присъдата пред апелативния съд. Към днешна дата на него му остават по-малко от 3 години и половина от присъдата, тъй като той е зад решетките още от януари 2023 г.

Събитията, предизвикали шумния процес, се разиграха на 30 декември 2022 г. в нощен клуб в Барселона, а през януари 2023-а футболистът е задържан под стража без право на гаранция.

40-годишният Алвес е играл за последно за мексиканския клуб Пумас. Преди това той прави бляскава кариера от бразилските Баия и Сао Пауло, през испанските Севиля и Барса, италианския Ювентус, френския ПСЖ. 

Десният халф-бек е един от най-титулуваните футболисти в историята с 43 спечелени трофея. Алвес стана шест пъти шампион на Испания, два пъти шампион на Франция, шампион на Италия, три пъти спечели Шампионската лига, два пъти Купата на УЕФА и три пъти Суперкупата на УЕФА. 

Като част от националния отбор на Бразилия той спечели по два пъти Купата на Конфедерациите (2009, 2013) и Купата на Америка (2007, 2019), а също така стана олимпийски шампион (2021).

Източник: БТА