0

Е вропа гори, умират хора от жега, в Турция бият всички рекорди, страната ни и тя е връхлетяна от огнен ад. Най-лошото обаче тепърва предстои.

Маса топъл въздух над Северна Африка и централното Средиземноморие се насочва на изток, така че метеоролозите прогнозират, че от сряда до петък в съседните нам Гърция и Турция температурите ще скочат до 45 градуса.

През уикенда температурите трябва да се понижат.

Колко опасна е ситуацията за здравето показва и фактът, че още от вторник училищата в части от Гърция са затворени в 11.30 ч. или изобщо няма да работят, ако местните общини преценят, че жегата е твърде силна.

Гръцкото министерство на труда призова хората в публичния и частния сектор да работят от вкъщи, ако е възможно.

За многото туристи, които в момента са в Атина, гръцкият Червен кръст постави щандове на централния площад Синтагма и на Акропола, където се раздава безплатна вода.

Хората се съветват да избягват излизането навън в горещите обедни часове, да пият много вода, да избягват алкохола, да не ядат твърде много и да избягват интензивните упражнения на открито.

Ранната гореща вълна съвпадна с вълна от изчезвания и смъртни случаи на туристи през последните дни в средиземноморската страна, което подчертава опасностите от излагане на топлина. 

През изминалите дни на гръцките острови бяха открити телата на няколко чуждестранни туристи.

Смъртта им вероятно е причинена от разходка в търсене на скрити плажове при високи температури, които през последните дни все още бяха около 40 градуса по Целзий.

Тялото на 55-годишен американец е намерено на остров Матраки. Преди това тялото на холандски турист (на 74 години) беше открито на остров Самос в събота.

Двама алпинисти бяха намерени мъртви в Крит.

В началото на юни изчезна британецът Майкъл Моузли, известен телевизионен водещ, а тялото му беше открито на 9 юни.

И той се разхожда в жегата в момента на изчезването си.

ДРАМА В ГЪРЦИЯ: Изчезна прочут тв водещ! (СНИМКИ)

Спасителни екипи в Гърция издирват две французойки на 73 и 64 години на остров Сикинос и 59-годишен американски полицай на Аморгос.

Турската метеорологична служба също предупреди за гореща вълна, която ще засегне особено западната част на страната, където се очакват температури от около 45 градуса. Под жаркото слънце при съседите регистрираха вече и първите пожари.

НОВ УЖАС: Пламнаха първите горски пожари! (ВИДЕО)

Италианците също се потят при температури от 40 градуса в резултат на „африканския антициклон“.

От сряда до петък най-топлата въздушна маса ще пристигне от Италия към централните Балкани, Германия, Чехия, Словакия, Унгария и Полша - докато Алпийският регион и Германия получават най-топлия въздух в четвъртък, петък е пикът на горещата вълна в Италия, страните от северната част на Балканския полуостров, Чехия, Словакия, Унгария и Полша.

И в Хърватия метеоролозите предупреждават за голяма опасност от гореща вълна. От сряда следобед температурите все по-често ще се повишават над 35 °C. Нощите ще са все по-топли, което ще затрудни съня и почивката на някои. Петък ще бъде по-неспокоен с повишена вероятност от превалявания на места.

На фона на този слънчев апокалипсис, у нас също предстоят кошмарни жеги. Кодът за опасно време за сряда е жълт.

НИМХ

Опасни ще са горещини в 14 области на страната, предупреждава  Националният институт по метеорология и хидрология.

Той е в сила за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Русе, Разград, Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Хасково и Кърджали. 

Очаква се горещо време с максимални температури между 33° и 38°, в София – около 33°.

По Черноморието ще бъде слънчево и ще духа бриз.

Максималните температури ще са между 25° и 30°. Температурата на морската вода ще е 23°-24°, малко по-ниска на север от н. Калиакра. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще бъде слънчево, след обяд с незначителна купеста облачност. Вятърът ще е слаб, предимно от североизток. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 26°, на 2000 m – около 19°.