0

З апасите от кислород на туристическа подводница, която изчезна в Атлантическия океан, докато се гмуркаше към Титаник, според бреговата охрана на САЩ, се изчерпаха в 7:08 сутринта или в 14:08 българско време.

Както отбеляза капитан Джейми Фредерик, координатор за реагиране на област 1 на бреговата охрана, няма точно време, когато въздухът ще свърши, но „важно е да запазим надежда“.

Първоначално властите казаха, че на борда ще има достатъчно кислород за 96 часа - четири дни от момента на потапянето. Експертите обаче не изключват, че с определени действия пътниците на подводницата все още могат да разтеглят тези резерви за по-дълъг период.

„Титан“ започна експедицията си от кораба „Полярния принц“ в 8 ч. местно време в неделя, 18 юни. На борда са петима души. Контактът с подводницата беше изгубен час и 45 минути след като започна нейното спускане.

Бреговата охрана бяха уведомени за проблем осем часа по-късно. Издирването започна малко по-късно. „Титан“ обикновено се гмурка с кислород, достатъчен за четири дни.

Подводницата все още не е локализирана. Засечени са звуци от почукване на равни интервали от 30 минути, но засега не помагат на спасителите

В издирването на „Титан“ се включиха агенции от американска и канадска страна, както и частници. Седем кораба обикалят района за издирване.

На борда са петима души -  британският милиардер Хамиш Хардинг, френският дълбоководен ветеран Пол-Анри Нарджоле, основателят на американска компания, която организира екскурзии до останките на Титаник, Стоктън Ръш, както и пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и неговият син може да са на качете устройството.