0

Н АТО води преговори за разполагане на повече ядрени оръжия, обяви ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг.

Той е заявил пред британския вестник "Телеграф", че между членовете на Алианса се провеждат консултации на живо за използване на прозрачността около ядрения арсенал като възпиращ фактор.

"Няма да навлизам в оперативни детайли за това колко ядрени бойни глави трябва да бъдат оперативни и кои трябва да се съхраняват, но трябва да се консултираме по тези въпроси. Точно това и правим", каза той.

"Прозрачността помага да се предаде директното послание, че ние сме ядрен съюз. Целта на НАТО, разбира се, е свят без ядрени оръжия, но докато съществуват ядрени оръжия, ние ще останем ядрен съюз, защото свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени оръжия, а НАТО - не, е по-опасен свят", подчерта ръководителят на НАТО.

ТРЕВОГА: НАТО вдигна изтребители, прехванали руски шпионски самолети! (СНИМКИ)

Миналата седмица Столтенберг заяви, че ядрените оръжия са "крайната гаранция за сигурност" на НАТО и средство за запазване на мира.

Руският президент Владимир Путин неведнъж е предупреждавал, че Москва може да използва ядрени оръжия, за да се защити при екстремни обстоятелства. Той обвинява САЩ и европейските им съюзници, че са тласнали света към ръба на ядрена конфронтация, като са предоставили на Украйна оръжия на стойност милиарди долари, някои от които се използват срещу руска територия.

НАТО, която пое по-голяма роля в координирането на оръжейните доставки за Киев, рядко говори публично за оръжия, въпреки че е известно, че САЩ са разположили ядрени бомби на няколко места в Европа, предаде БГНЕС.