0

Н АТО вдигна свои изтребители, след като прехвана руски шпионски самолети, докато Алиансът провежда военни учения в Балтийско море.

Няколко руски самолета били прехванати през последните дни от три отделни изтребителни ескадрили на НАТО от Германия, Италия и Испания.

Обезпокоителни кадри, споделени от въздушното командване на НАТО, показват как изтребители Eurofighter Typhoon и F-18 обикалят разузнавателни самолети Илюшин-IL20 и товарен самолет Антонов AN-12, реещи се над Балтийско море.

„Ние демонстрираме нашите способности, готовност и нашия непоколебим ангажимент за колективно възпиране и отбрана“, каза генерал Джеймс Хекър, командир на Съюзното въздушно командване.

Това идва, след като източник от НАТО миналия месец каза, че руски самолети, приближаващи съюзническото въздушно пространство над региона на Балтийско море, са се увеличили с 20% до 25% през първото тримесечие на 2024 г.

В изявление на военновъздушното командване на НАТО се казва, че през юни се очаква увеличаване на руската активност в небето над Балтийско море, като кораби на НАТО ще участват в планираните учения.

Учението Baltic Operations, или BALTOPS, се провежда от 7 до 20 юни и ще види повече от 50 военноморски кораба, 25 самолета и 9000 служители от 20 нации, които се впускат в морски учения.

Тези учения са ежегодно събитие, но тази година е най-голямото досега от този вид, поради повишената загриженост за сигурността в Балтийския регион след нахлуването на Русия в Украйна.

Междувременно в Русия мащабните учения се разглеждат като доказателство за по-заплашително поведение от страна на НАТО.

Преди началото на BALTOPS, ръководителят на граничната служба на ФСБ Владимир Кулишов заяви, че НАТО е увеличила разузнавателните дейности в страните-членки, граничещи с Русия, и каза, че Алиансът „разработва сценарии за провеждане на военни операции срещу Русия“.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г., Алиансът засили присъствието си по източния фланг, като изпрати повече изтребители там и създаде наземна въздушна отбрана.

НАТО също така разположи допълнителни бойни самолети в Румъния след многократните руски удари по украинската инфраструктура близо до югоизточната граница на алианса.

В началото на годината НАТО започна най-голямото си учение от Студената война насам, в което участваха около 90 000 войници.

Ученията имат за цел да репетират изпълнението на регионалните планове на НАТО - първите отбранителни планове, които Алиансът е изготвил от десетилетия - подробно описващи как ще отговори на руска атака.