0

С еверна Корея е изпратила на Русия около 6700 контейнера с боеприпаси от юли насам, за да подкрепи войната ѝ срещу Украйна – белег, че прехвърлянията на оръжие между Пхенян и Москва не са спрели. Това заяви пред агенция "Йонхап" министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик.

ИЗНЕНАДА: Ким Чен Ун има таен син, срамува се да го покаже!

Министърът заяви, че контейнерите може би съдържат повече от 3 милиона 152-мм снаряда. Според него е възможно да са били изпратени и 122-мм снаряди или комбинация от двата вида, но „във всеки случай може да се каже, че се били изпратени поне няколко милиона“.

Стотици севернокорейски заводи за боеприпаси работят на около 30% от капацитета си поради липсата на суровини и електричество, но тези, които произвеждат снаряди за Русия, „работят на пълни обороти“, допълни министърът, без да уточни източника на информация, предава БТА.

Северна Корея обяви, че е тествала нова хиперзвукова ракета с твърдо гориво

Сеул и Вашингтон обвиняват Пхенян и Москва, че търгуват помежду си с оръжие, и заклеймиха Севера за това, че доставя въоръжение за руските войски в Украйна. И двете страни отхвърлят обвиненията, макар и едновременно с това да са поели ангажимент да засилят военното сътрудничество помежду си.

В петък Държавният департамент на САЩ съобщи, че Северна Корея от септември насам е доставила повече от 10 хил. контейнера с боеприпаси или свързани продукти на Русия. В замяна Северът е получил около 9000 контейнера, предимно с хранителни запаси, което според министър Шин е помогнало на Пхенян да стабилизира цените им.

НА КРАЧКА ОТ ВОЙНАТА: Северна Корея нападна Южна Корея!

Служител от Министерството на отбраната в Сеул заяви, че не може да потвърди числата, но цитира Шин, заявявайки, че Русия е изпратила на Северна Корея с около 30% повече контейнери от юли насам в сравнение с изпратените в обратна посока.

Отделно от това Шин посочи, че Северът може да изстреля още следващия месец нов сателит в Космоса, като Москва продължава да ѝ предоставя техническа помощ в тази връзка.

„Не е ясно доколко и каква помощ ще осигури Русия, но колкото по-зависима става тя от севернокорейските снаряди, толкова по-голямо ще е равнището на предоставените руски технологии“, заяви министърът на отбраната на Южна Корея.