0

П родажбата на вейпове за еднократна употреба във Великобритания ще бъде забранена от юни следващата година, съобщи британското правителство, като посочи, че целта на мярката е да се ограничат вредите, които тези устройства нанасят върху околната среда и върху здравето на подрастващите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

ВНИМАНИЕ: 10-годишни пробват наркотици!

През последното десетилетие използването на вейпове във Великобритания рязко се увеличи, като по данни на правителството близо 10% от гражданите си купуват и използват подобни продукти.

ЗДРАВЕ с Телеграф: Психологът Росица Станулова: Все повече зависими от райски газ

Поддръжниците на вейповете казват, че те могат да помогнат при отказването на тютюнопушенето. Здравните власти обаче се опасяват, че шарените цветове на устройствата и плодовите вкусове на течностите за изпаряване имат за цел да привличат купувачи сред децата. 

Според тазгодишно изследване, направено от неправителствената организация Action on Smoking and Health, 20% от британците на възраст между 11 и 17 години казват, че са опитвали вейп. Продажбата на електронни цигари, съдържащи никотин, на непълнолетни лица е забранена.   

Правителството на Лейбъристката партия възнамерява да предложи цялостен законопроект за тютюнопушенето и употребата на никотинови продукти, като посочва, че ще предприеме „най-голямата интервенция в областта общественото здраве за последното поколение“. Целта е да се предпазят младите хора от развитието на зависимост към никотин. 

„Забраняването на вейповете за еднократна употреба не само ще помогне за защитата на околната среда, но и ще направи вейповете значително по-малко привлекателни за децата и ще държи устройствата далеч от ръцете на уязвимите млади хора“, посочи Андрю Гуин, парламентарен заместник-секретар по въпросите на общественото здраве и превенцията.  

През 2023 г. близо 5 000 000 вейп устройства за еднократна употреба са били изхвърлени на земята или в контейнери за общи отпадъци. В крайна сметка те попадат в депата за отпадъци или се изгарят, като създават риск от пожар заради литиево-йонните си батерии.

Action on Smoking and Health призова правителството да наложи балансирани мерки, които да гарантират, че няма да бъде засегната ползата от вейповете при отказване на тютюнопушенето.