0

В ластите в Истанбул забраниха провеждането на прайда, който ЛГБТ дружествата планираха да проведат днес в рамките на “Седмицата на честта” на централния площад Таксим, съобщи вестник Биргюн.

СБЛЪСЪК НА ЦЕННОСТИ: София Прайд и Шествие за Семейството ще се проведат в столицата!

Площадът от снощи е блокиран от полиция, която не позволява никой да премине. Пространството е оградено със заграждения, не се допуска движение на хора. Полицейски автомобили, снабдени с инсталации за сълзотворен газ, са разположени край улиците, отвеждащи към площада.

Станциите на метрото на площада Таксим и съседните райони квартали Шишхане и Османбей са затворени. Отменено е движението на фуникуляра между Таксим и Кабаташ на брега на Босфора.

Посочва се, че забраните ще продължат през целия ден.

В Македония

Петият прайд под мотото "Зрелищно непослушни" се проведе вчера в Скопие. И този път с посланието институциите – да защитят човешките права и свободи на всички граждани и да гарантират безопасен живот, равни възможности, недискриминация и социално включване на всички, независимо от сексуалната ориентация или полова идентичност, на правителството – да осигури образователна система, учебни планове и програми, които ще изградят мирогледа на бъдещите поколения въз основа на демократични ценности, солидарност, съпричастност и грижа, но също и на парламента – да приеме закона за актовете за раждане с включен модел за правно признаване на пола въз основа на самоопределение, съобщават медиите в Северна Македония.

Тази година "Скопие прайд" беше подкрепен от посолствата на  ЕС, САЩ, Германия, Испания и Нидерландия, чиито представители присъстваха на събитието. С ЛГБТ общността бяха бившите министри на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и на труда и социалната политика Йованка Тренчевска, пишат медиите в страната.

*Източник: БТА