0

Б ившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви вчера, че е отменил пресконференция, планирана за следващата седмица, за да оповести доклад за изборите през 2020 г. в щата Джорджия и каза, че адвокатите му ще включат аргументите му в съдебни документи, предадоха световните агенции.

По-рано тази седмица Тръмп беше казал, че идния понеделник ще даде пресконференция за да оповести подробен доклад от 100 страници по случая с "изборната измама" в щата Джорджия на изборите през 2020 г., които той загуби от демократа Джо Байдън.

ЗА ДА МУ ЩРАКНАТ БЕЛЕЗНИЦИТЕ: Чакат Тръмп в затвора

На Тръмп са повдигнати обвинения в Джорджия и във федералния съд за опит за отмяна тези изборни резултати.

„Вместо да публикуваме Доклада за манипулираните и откраднатите президентски избори в Джорджия през 2020 г. в понеделник, моите адвокати предпочетоха да включат това, което вярвам, че са неопровержими и непреодолими доказателства за изборни измами и нередности, в официалните материали по делото“, написа Тръмп в своята социална мрежа „Трут соушъл“.

Затова, добави той, пресконференцията вече не е необходима.

Междувременно стана ясно, че адвокатите на Тръмп са поискали делото срещу него по обвинение в заговор и опит да подмени резултатите от изборите, да бъде гледано през 2026 г.

Защитата на милиардерът поиска първото заседание във федералния съд във Вашингтон да бъде изтеглено така, че да не попречи на предизборната кампания за Белия дом. Специалният прокурор Джак Смит, който се е заел с делото срещу Тръмп, настоява процесът да започне през януари следващата година.

Ако това стане факт, ще означава, че бившият президент ще се изправи пред съда в същия момент, в който ще се провеждат първичните избори за номинацията за президент на републиканската партия. Според проучванията, въпреки проблемите си със закона, милиардерът има значителна преднина пред останалите кандидати.