0

Б ившият американски президент Доналд Тръмп ще трябва да се яви най-късно до 25 август в затвора на щата Джорджия, за да бъде арестуван. Това се случва по повод на новите обвинения срещу милиардера и най-вече основното, за опита му да подкопае изборите през 2020 година. Като обвиняеми освен той самият са и неговият предизборен екип, както и адвокатите му.

Тръмп, който беше обвинен по 13 точки, включително рекет, не е посочил публично кога възнамерява да се предаде преди крайния срок 25 август, наложен от окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис.

Денонощно

Шерифът на окръг Фултън Пат Лабат заяви пред CNN, че ще третира обвиняемите в делото, включително и Тръмп, по същия начин както всеки друг обвиняем. „Освен ако някой не ми каже друго, ще следваме нормалните практики. Няма значение статусът на арестантите и колко високопоставени са. Ще бъдат снимани и ще им бъдат взети отпечатъци“, каза Лабат. Освен това шерифът заяви, че обвиняемите могат да се предадат по всяко време, тъй като затворът работи денонощно.

Сега предстои шерифът да преговаря със Сикрет сървис и адвокатите на Тръмп относно начина на предаването му. Обвиняемите, които не са арестувани незабавно след повдигане на обвинение – какъвто беше случаят с Тръмп и неговите сътрудници – обикновено договарят гаранция, ако е приложимо, както и други условия за освобождаване с офиса на окръжния прокурор.

Бившите адвокати на Тръмп Джон Ийстман и Руди Джулиани, както и бившият началник на кабинета на Белия дом Марк Медоус са сред обвиняемите.

Решетки

Освен всички други неприятности Тръмп е обвинен и по специализирания закон RICO, предназначен за преследване на мафиотски босове. Този закон позволява на прокурорите да преследват обвиняеми дори само заради косвено участие в престъпен сговор, без да се изискват доказателства за преки действия.

Обвинителният акт включва най-явните опити на съюзниците на Тръмп да се намесят в президентските избори през 2020 г. Бившият президент е обвинен, че е ръководител на "престъпно сдружение", което е част от широк заговор за отмяна на изборното му поражение в щата Джорджия.

Бившият президент Доналд Тръмп вече има общо 91 федерални и щатски обвинения, всички от които водят до потенциални присъди лишаване от свобода, които се равняват на потенциална максимална присъда от 717,5 години затвор, въпреки че е малко вероятно Тръмп да получи толкова тежка присъда, пише „Форбс“.

Според щатското законодателство обаче нито обвиненията, нито дори осъдителна присъда не спират Тръмп да участва в изборите през 2024 г. 

ДАЛЕЧЕ ОТ СЪДЕБНИТЕ ДРАМИ: Мелания Тръмп се скатава в Манхатан!