0

В сяка руска атака в утрешния Ден на независимостта на Украйна или около него, когато стават и шест месеца от началото на руската инвазия, ще предизвика мощен отговор, обеща президентът Володимир Зеленски, предаде Ройтерс. 

Зеленски, който ръководи съпротивата на страната си, откакто руските войски нахлуха на 24 февруари, също така заяви, че Украйна ще възстанови властта си над Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

Думите му прозвучаха в момент, когато сред украинските представители и техните западни съюзници се появиха опасения, че Русия се готви отново да атакува столицата Киев.

Междувременно лидери на десетки държави и международни организации участваха в т.нар. „Кримска платформа“ - повечето от тях чрез видеовръзка - в знак на солидарност с Украйна и по повод началото на инвазията преди шест месеца.

"За да се преодолее терорът, е необходимо да се постигне победа в борбата срещу руската агресия", заяви Зеленски на откриването на форума. "Необходимо е Крим да бъде освободен. Това ще е връщане към живота на световния закон и ред."

По-късно на пресконференция Зеленски заяви, че Украйна няма да се съгласи с каквото и да е предложение за замразяване на сегашните фронтови линии с цел "успокояване" на Москва, която сега контролира около 22% от Украйна, включително Крим. 

Украинският президент призова света да не проявява умора от войната, като заяви, че това ще е заплаха за всички. Той също така подчерта, че Украйна се нуждае от повече оръжия от западните си поддръжници, което би помогнало за обръщането на ситуацията срещу Русия.

Германия планира да достави на Украйна допълнителни оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана, ракетни установки и прецизни боеприпаси, на стойност над 500 млн. евро през 2023 г., съобщи говорител на канцлера Олаф Шолц, предаде ДПА.

Киев ще получи още три системи за противовъздушна отбрана "ИРИС-Т" и десетина бронирани машини "Бергпанцер“ наред с други артикули, заяви говорителят в момент, когато канцлерът е на посещение в Канада. Неотдавна Шолц обеща по-нататъшна мащабна финансова и военна подкрепа за Украйна. След първоначално забавяне на доставките на оръжия на Украйна, което стана причина за сериозни критики както в страната, така и в чужбина, процесът се ускори и Берлин заяви, че вече е предоставил на Украйна 15 самоходни зенитни оръдия „ГЕПАРД“, 10 самоходни гаубици, няколко бронетранспортьора, стотици преносими системи за противовъздушна отбрана.

Зеленски предупреди през уикенда, че Москва може да опита "нещо особено грозно" в навечерието на Деня на независимостта утре. "Те ще получат отговор, мощен отговор", каза той днес. "Искам да кажа, че с всеки изминал ден ... този отговор ще се засилва , ще става все по-мощен и по-мощен".

Градската администрация на Киев забрани провеждането на големи публични събирания до четвъртък, опасявайки се, че множеството от празнуващи жители може да се превърне в мишена за руски ракетен удар.

Съединените щати ще обявят, че отпускат на Украйна допълнителна помощ от 3 милиарда долара, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на американски служители. Това се очаква да стане утре, когато Украйна отбелязва своя национален празник - Деня на независимостта, и когато се навършват шест месеца от нахлуването на Русия в Украйна.

Новата помощ ще се използва за обучаване и екипиране на украинските сили в следващите години. С парите ще се финансират договори за дронове, оръжия и друга екипировка, която може да не стигне до бойното поле до една-две години, са казали източниците на АП. Новата помощ е свързана и с очакването за по-дългосрочно присъствие на американски войски в Европа.