0

У нгарският премиер Виктор Орбан е поставил ултиматум на България, че ще наложи вето на България за Шенген, ако страната ни не се откаже от транзитната такса за руския газ. Това съобщава "Файненшъл таймс", като се позовава на трима източници, информирани за дискусиите между Будапеща и София.

ПРЕВОЗВАЧИТЕ ИЗНЕМОГВАТ: Тирът губи 240 евро на ден заради Шенген!

„Това отново е нашият стар приятел Орбан“, казва дипломат, запознат пряко със ситуацията.  „Той блокира всички в ЕС“, допълва вторият източник.

Унгарският премиер, смятан за най-близкия партньор на Владимир Путин в ЕС и НАТО, по-рано критикува българския данък, който засяга един от последните останали маршрути за руски газ в ЕС, отбелязва изданието. И припомня, че България е въвела транзитна такса от 20 лева за мегаватчас, а тази седмица страната ни се е отказала от нея.

"Часове след заплахата на Унгария, лидерите на двете основни управляващи партии в България (Кирил Петков и Бойко Борисов бел.ред.) казаха на брифинг за пресата, че ще премахнат таксата за транзит на газ, за ​​да избегнат последиците за останалите засегнати страни, но и да не застрашат шансовете на България за влизане в Шенген". пише още "Файненшъл таймс".

Междувременно във вторник вечерта бе съобщено, че Бойко Борисов е разговарял по телефона с премиера на Унгария Виктор Орбан. Двамата са обсъдили приемането на България в Шенген.

Борисов е уверил унгарския премиер, че страната ни отговаря на всички изисквания за влизане в шенгенското пространство. "Припомних му и общата ни инспекция по българо-турската граница, по време на която той лично се увери, че пазим външната граница по всички стандарти на Шенген. Припомних и заключенията на Европейската комисия и Европейския парламент, че България е изпълнила всички критерии за членство по суша, въздух и море в общото пространство“, написа лидерът на ГЕРБ в социалната мрежа.

Той е информирал Орбан и за постигнатия консенсус с лидерите на партиите, които подкрепят правителството и конституционната реформа, за премахването на допълнителната такса върху преноса на газ.