0

„Газпром” обяви, че заради западните санкции доставката след ремонта на газова турбина за „Северен поток” 1 е невъзможна.

Москва изтъква като причина за намалените доставките на природен газ към Европа именно ремонта на въпросната турбина. Тя беше на поправка в Канада, а в момента е в Германия. „Санкционните режими на Канада, ЕС, Обединеното кралство и несъответствието на текущата ситуация с настоящите договорни задължения от страна на Siemens правят доставката на турбината невъзможна“, отбелязват от „Газпром“.

По-рано, канцлерът Олаф Шолц инспектира турбината и обяви, че няма нито технически, нито законови пречки тя да бъде транспортирана до Русия, защото не е обект на санкциите към Москва. В Телеграм обаче руският газов гигант заяви, че доставката не е възможна.

От 27 юли "Северен поток" се използва с около 20% от максималния си капацитет заради спирането на две газови турбини. Един от тях - произведена в Канада от Siemens Energy, беше изпратена за ремонт в Монреал. Заради санкциите на Отава срещу Москва производителят първоначално отказа да върне ремонтираното оборудване в Германия, но след многобройни искания от ФРГ все пак реши да го върне.