0

Б юлетинът на атомните учени премести часовника на Страшния съд до най-близката му точка до полунощ досега. Часовникът на Страшния съд е нулиран на време от 90 секунди до полунощ.

Миналата година той беше настроен на 100 секунди до полунощ, но войната на в Украйна значително повиши риска от глобално самоунищожение, предупредиха учените.

Часовникът на Страшния съд има за цел да измерва най-сериозните рискове за човешкото съществуване, за да окаже натиск върху световните лидери да се ангажират отново да се справят с предизвикателства, като войни, климатични кризи и пандемии.

Часовникът се премести на 90 секунди преди полунощ, с 10 секунди по-близо, отколкото когато беше последно настроен през януари 2022 г., малко преди да започне войната на 24 февруари. Учените тогава отбелязаха, "че без бързи и целенасочени действия, наистина катастрофалните събития са по-вероятни".

"Възможностите конфликтът да излезе извън контрола остават големи", предупреди“, Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на Бюлетина на атомните учени.