0

У краинският президент Володимир Зеленски, в самото начало на руската специална операция, обмислял да подаде оставка или да напусне Киев, ако това ще помогне за спиране на военните действия, съобщи The Washington Post цитирайки самия Зеленски, както и украински и западни служители.

„Не се опитвам да задържа властта. Ако става дума само за това да напусна и това ще спре кръвопролитието, тогава съм напълно за това. Напускам веднага. Не съм влизал в политиката за това и аз ще си тръгна, когато кажете дали е, спрете войната“, казал украинският президент пред западни служители.

Американски и европейски и европейски лидери обаче убедили Зеленски, че не бива да оставя страната си без президент в такава ситуация и го посъветвали да напусне Киев. Тогава Зеленски се усъмнил, че не всичките му западни колеги искат Украйна да спечели войната „От всички, които ми се обадиха, нямаше никой, който да вярва, че ще издържим“, казва той пред изданието.

Началото на нападението на 24 февруари заварило Зеленски в бункер. Тогава секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов му казал, че шансовете на Украйна за успех са „почти нулеви“. Според него Западът не е доставял оръжие на Киев, тъй като е очаквал да види дали украинците могат да „защитят страната“.

Според Олексей Арестович, съветник Зеленски, охраната посъветвала държавния глава да напусне Киев и след това да се премести евентуално в западната част на Украйна. Самият Арестович е дал същия съвет на украинския лидер, пише изданието. През първия ден, по думите на Арестович, "хора, запознати с военните дела", предупредили Зеленски, че украинските войски 'няма да могат да издържат". В отговор Зеленски реагирал бързо и помолил представителите на обкръжението му да не му казват подобно нещо.