0

П резидентът на Украйна Володимир Зеленски отива във Вашингтон за да се срещне с американския си колега Джо Байдън и да говори пред Конгреса на САЩ, съобщиха от Белия дом.

„Президентът Байдън покани президента Зеленски да посети Вашингтон, за да подчертае продължаващия ангажимент на Съединените щати към Украйна. Байдън очаква с нетърпение да се срещне със Зеленски на 21 декември в Белия дом, след което той ще говори на съвместна сесия на Конгреса, демонстрирайки силна двупартийна подкрепа за Украйна“, каза Карин Жан-Пиер, говорител на американския лидер.

"Пътувам към САЩ, за да подсиля устойчивостта и защитните способности на Украйна. С президента Байдън ще обсъдим сътрудничеството между Украйна и САЩ. Освен това ще държа реч пред Конгреса и ще проведа няколко двустранни срещи", написа президентът в Туитър.

Освен това по време на посещението на Зеленски президентът на САЩ ще обяви нов пакет от военна помощ за Украйна.

Това ще бъде първото пътуване на Зеленски в чужбина от началото на войната. Посещението му съвпада с намерението на американския президент Джо Байдън да изпрати на Киев системи за противоракетна отбрана "Пейтриът".