0

Е дин от свидетелите на катастрофата в Чернобилската атомна електроцентрала, работил в съдбовните дни на 1986 г. като началник смяна на четвърти енергоблок, където стана експлозията, се самоуби. Виктор Смагин е посегнал на живота си сутринта на 23 октомври в северната част на Москва, съобщават руските медии.

Виктор Смагин е сложил край на земния си път в кооперациите край магистрала Хорошевское. Безжизненото тяло на Виктор Смагин е открито от случайни минувачи на улицата под прозорците на многоетажна сграда. Шокираните очевидци извикали полиция и лекари от бърза помощ, които констатирали смъртта му. 

ПОСТАПОКАЛИПСИС: Зайци колкото кавказки овчарки край Чернобил. Бизони като камиони КАМАЗ щъкат из беларуската забранена зона

На масата на бившия началник смяна на злополучния АЕЦ е открито предсмъртно писмо, в което той разказва за последните си преживявания и моли близките си за прошка. 

Няколко дни преди трагедията Виктор Смагин е споделил със съпругата си, че е напипал нови тумори по тялото си. На 22 октомври жена му обещала да го придружи на преглед при лекаря, който да установи точната диагноза. След разговора Виктор Смагин изпаднал в депресивно състояние и се прибрал в стаята си, за да спи. На следващата сутрин съпругата му станала от леглото и установила, че Смагин е изчезнал. 

СЛЕД АВАРИЯТА НА АЕЦ ПРЕДИ 37 ГОДИНИ: Само две присъди по делото „Чернобил“ у нас!

Здравето на Виктор Григориевич Смагин, бивш началник на смяна на 4-ти блок, се влошава след злополучната нощ на аварията в Чернобил на 26 април 1986 година. На следващият ден Смагин трябва да смени свои колега от атомната централа в 8:00 часа, но е възпрепятстван от катастрофа на гарата. Излизайки на терасата на 14-я етаж на блока си, Смагин вижда разрушения 4-ти блок на АЕЦ “Чернобил”. Пристигайки на територията на централата, той участва в предоляването на последствията след ядреното бедствие. 

В сянката на ЧЕРНОБИЛ броди глутница кучета, не приличат на никои други! (СНИМКИ)

От тогава до деня на смъртта си Виктор Смагин претърпява седем операции. Поставена му е ужасяваща диагноза - лъчева болест. Всяка година той е подлаган на лечение в специални центрове, но не успява да пребори тежкото заболяване.