0

У правителят на Харковска област в Украйна Олег Синегубов каза, че руски ракети са поразили центъра на втория по големина украински град, включително жилищни квартали и сградата на местната администрация, предаде Ройтерс.

Управителят на Харковска област в Украйна Олег Синегубов каза, че руски ракети са поразили центъра на втория по големина украински град, включително жилищни квартали и сградата на местната администрация, предаде Ройтерс.

На шестия ден от началото на руската инвазия Синегубов заяви, че руските сили са изстреляли ракети "Град" и крилати ракети срещу Харков, но защитниците на града устояват на нападенията. "Подобни атаки са геноцид срещу украинския народ и военно престъпление срещу цивилното население", подчерта той.

Облечен с бронирана жилетка и с каска на главата, Синегубов казва на видеозапис, качен днес в социалните мрежи, че е все още много рано за оценка на броя на жертвите.

Той сподели видео, на което сградата на местната администрация бива ударена от ракета, която експлодира. Ройтерс засега не може да потвърди от независим източник достоверността на записа.

Русия нарича войната в Украйна "специална операция", която, по думите й, няма за цел окупация на територии, а унищожаване на военния капацитет на нейната съседка и задържане на хора, смятани от Москва за "опасни украински националисти".

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова за по-строги международни санкции срещу Русия след, по думите му, "варварската атака" срещу Харков.

"Варварски руски ракетни удари по централния Площад на свободата и жилищни квартали в Харков. (Руският президент Владамир) Путин не е способен да сломи Украйна. Той извършва в яростта си повече военни престъпления, убива невинни цивилни", написа Кулеба в социалните мрежи.

"Светът може и трябва да направи повече. ЗАСИЛЕТЕ НАТИСКА, ИЗОЛИРАЙТЕ РУСИЯ НАПЪЛНО", призова украинският външен министър.