0

Д ържавите от ЕС обсъждат възможни промени в срока на действие на сертификатите за ваксинираните срещу ковид. Това потвърди говорител на Европейската комисия.

Държавите от ЕС обсъждат възможни промени в срока на действие на сертификатите за ваксинираните срещу ковид. Това потвърди говорител на Европейската комисия.

Той уточни, че засега е много рано да се предвиди дали са необходими промени в насоките на ЕК, според които тези удостоверения са безсрочни. По неговите думи в ЕС се обсъжда и дали е необходимо напълно имунизираните да получат допълнителна доза ваксина.
Говорителят добави, че комисията ще преразгледа през март догодина действащите в ЕС препоръчителни правила. Той отбеляза важността от съгласуване на действията на държавите, помолен за оценка на намеренията на Гърция да подновява сертификатите само на ваксинираните, които си поставят допълнителна доза.


По неговите думи преценката за подобни мерки е на държавите от ЕС, а препоръките на комисията са единствено по отношение на използването на сертификатите за пътуване в Европа. Още е рано да правим заключения, добави той по повод обсъждането на възможни промени на общите европейски правила, свързани с ваксините и сертификатите.