0

О бщото събрание на ООН лиши Русия от членство в Съвета по правата на човека на организацията заради информации за "сериозни и систематични нарушения на човешките права", свързани с руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Предложението, внесено от САЩ, събра 93 гласа "за" при 24 "против" и 58 "въздържал се". За лишаване на Русия от членство в 47-членния Съвет беше необходимо мнозинство от две трети от гласувалите, без да се броят въздържалите се, посочва Ройтерс. Тъй като със "за" или "против" гласуваха общо 117 делегации, 93 е повече от две трети от общия брой и затова резолюцията беше приета.

Русия предупреди държавите, които са гласували против или са се въздържали, че ще разглежда това като "неприятелски жест" с последици за двустранните връзки. Представителите на Москва по-рано казаха, че разглеждат действието като политически акт, заплашващ с разрушителни последици системата на ООН. Решението за лишаване на Русия от членство в Съвета по правата на човека ще важи само за сегашния й мандат, който приключва през 2023 г. След това Москва може отново да кандидатства за членство.

Против резолюцията гласуваха Алжир, Беларус, Боливия, Бурунди, Централноафриканската република (ЦАР), Китай, Конго, Куба, ДРКонго, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Габон, Иран, Казахстан, Мали, Киргизстан, Лаос, Никирагуа, Сирия, Таджикистан, Узбекистан, Виетнам и Зимбабве.